Splošno o čaju |
Čaj na splošno, poleg vode, v svetu velja za najbolj razširjeno in najbolj popularno pijačo. Nobena pijača na svetu nima tako bogate tradicije in tisočletne zgodovine. Čeprav je čajev mnogo vrst, seveda pa ima daleč najpomembnejše mesto tako imenovani pravi čaj. Ta se prideluje iz listov zimzelene grmičaste rastline Čajevec ali Cammelia sinensis, ki jo najdemo pretežno na visoko ležečih vlažnih, deževnih tropskih predelih JVAzije (Indija, Šri Lanka, Kitajska, Nepal, Japonska, Indonezija, Kenija).
Zdravilni učinki čaja |
Najnovejše medicinske raziskave in testiranja čajevca pa tudi tisočletne izkušnje ljudi, ki pijejo ta čaj,kažejo nedvomno, da vsebuje številne zdravilne učinkovine.Kemično ima Cammelia sinensis dokaj kompleksno sestavo in precej veliko število različnih kemijskih sestavin. Poleg poznanih sestavin, kot so nekatere od njih:
- kofein
- čreslovine
- vitamini B-komplexa,C
- fluoridi
- teanin
- teobrumin
pa so seveda najpomembnejši polifenoli, ki jih je v čaju okoli 25 vrst.Polifenoli so antioksidanti,ki ščitijo telo pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Med njimi so posebno pomembni Flavonoidi, ki preventivno delujejo pri boleznih srca in ožilja.Med vsemi polifenoli v čaju pa so po zdravilnih učinkih najbolj pomembni Catechini, med njimi pa izstopa najmočnejši antioksidant Epigallocatechin-3-gallate(EGCG). Antikarcenogeno delovanje catechinov v čaju trenutno proučujejo številne raziskave po svetu. Čeprav izsledki še niso dokončni,pa so nekateri vmesni rezultati zelo obetajoči.